Gofry z sosem truskawkowym |
|
Poziom: łatwy Głosów: 6 Ocena: 4.33 Składniki: Gofry:
- 1.5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła roślinnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Sos:
- 2 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki galaretki z czerwonych porzeczek
- sok z 1/2 pomarańczy.
|
Opis przygotowania: Zacznij od przygotowania sosu. Z umytych truskawek usuń szypułki (mrożone musisz trochę rozmrozić). Większe owoce pokrój i razem z małymi wrzuć do wysokiego naczynia. Wsyp cukier i starannie wszystko zmiksuj. Wymieszaj ten mus z lekko podgrzaną galaretką porzeczkową i sokiem z pomarańczy, przykryj i odstaw na bok. Teraz przyrządź ciasto. Białka oddziel od żółtek, po czym ubij z nich sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę i mieszając, powoli wlewaj mleko. Potem dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i roztopione chłodne masło. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszaj w nie pianę. Rozsmarowuj porcje ciasta w gofrownicy i kolejno piecz jasnozłote gofry. Podawaj gorące polane sosem truskawkowym. |
|
Region: Kuchnia amerykańska |
|
Przepis czytano już 9671 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |