Golonka z grilla |
|
Poziom: średni Głosów: 10 Ocena: 3.09 Składniki: 1 średnia golonka (najlepiej przednia)
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
20 ml oleju do gotowania
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka przypraw: gorczycy, kminku i kolendry
1 łyżeczka majeranku
szczypta rozmarynu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
sól
|
Opis przygotowania: Cebulę rumienimy na łyżce smalcu, czosnek przekrawamy i razem ze zrumienioną cebulą, pozostałymi ziołami i przyprawami wrzucamy do osolonego wrzątku. Wkładamy golonkę tak, aby była przykryta wywarem. Gotujemy przez godzinę. Podgotowaną i ostudzoną golonkę wyjmujemy z wywaru i ostrym nożem robimy nacięcia na skórze. Z podanych składników przygotowujemy bejcę, którą smarujemy mięso. Golonki nabijamy na rożen i pieczemy na grillu elektrycznym lub węglowym przez około 90 minut, od czasu do czasu smarując resztą bejcy. Podajemy z chlebem i tartym chrzanem. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 15948 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |