|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Grecka zapiekanka jarzynowa |
|
Poziom: łatwy Głosów: 5 Ocena: 2.80 Składniki: - 75 dkg pomidorów, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 75 dkg ziemniaków, obranych i pokrojonych w dość grubą kostkę
- 50 dkg niedużych cebul, pokrojonych w ćwiartki
- 50 dkg młodych cukinii (kurżetek), pokrojonych w grubą kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kawałki długości ok. 3 cm
- ćwierć pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku
- 2 - 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól i czarny pieprz do smaku
- 80 ml oliwy
|
Opis przygotowania: Duże naczynie żaroodporne natłuścić niewielką ilością oliwy. Na dnie ułożyć połowę pomidorów. Ziemniaki, cukinie, cebule i seler zmieszać w misce i tak przygotowane ułożyć na pomidorach. Przykryć mieszankę resztą pomidorów.
Posypać potrawę siekanymi ziołami i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Polać oliwą.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C i piec przez pół godziny. Po tym czasie delikatnie przemieszać warzywa i wstawić do piekarnika jeszcze na 40 min. Sprawdzić, czy warzywa są miękkie. Podawać w chłodne dni na gorąco, a w czasie upałów - w temperaturze pokojowej. |
|
Region: Kuchnia grecka | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 14576 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|