Grzanki po hiszpańsku |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 10 min. Porcji: 1 Głosów: 8 Ocena: 4.38 Składniki: Na jedną osobę:
- 2 kromki chleba (może być zwykły wiejski)
- pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy
- 4 filety anchois marynowane w oliwie
|
Opis przygotowania: Czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Kromki chleba grillować na ruszcie po 2 - 3 min. z każdej strony lub piec nad ogniskiem na patyku. Następnie każą kromkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą i nałożyć filety z anchois oraz plastry pomidora. |
|
Opis / Uwagi: Jest to bardzo popularny dodatek do wszelkich przystawek i w Hiszpanii często podawany jest sam przypieczony chleb, który każdy własnoręcznie naciera przekrojonym ząbkiem czosnku i przekrojonym pomidorem. W rejonach nadmorskich podawane są filety anchois zakonserwowane w soli. Wtedy na kromkę nakłada się niewielki kawałeczek odfiletowanej ryby. Jest bardzo słona, ale smaczniejsza. |
|
Region: Kuchnia hiszpańska |
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 10540 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |