przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Grzyby kwaszone

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 kg rydzów, lub gąsek zielonych lub szarych, albo kurek, albo opieńków
- 4 dag soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru

Opis przygotowania:
Kwasić należy każdy rodzaj grzybów oddzielnie.
Oczyszczonym grzybom przyciąć nieco trzony, dokładnie wymyć i włożyć do sporej ilości wrzącej wody, lekko osolonej do smaku.
Gotować 10 - 12 minut, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Układać grzyby w dobrze wymytym garnku kamiennym lub w słoju, kapeluszami do góry, posypać solą. Ułożone w naczyniu grzyby przykryć dopasowanym do naczynia talerzykiem, obciążyć słoikiem napełnionym wodą.
Zagotować wodę z cukrem i wlać do grzybów. Całość nakryć lnianą ściereczką i postawić do ukwaszenia.
Dobrze ukwaszone grzyby rozłożyć można do małych słoików, zalać zalewą do grzybów i poddać pasteryzacji wtedy bez obawy przekwaszenia można je przechowywać przez całą zimę.
Grzyby kwaszone są bardzo smacznym dodatkiem do potraw, można z nich robić sałatki lub dodawać do innych sałatek.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6243 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin