|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Grzyby kwaszone |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 kg rydzów, lub gąsek zielonych lub szarych, albo kurek, albo opieńków
- 4 dag soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
|
Opis przygotowania: Kwasić należy każdy rodzaj grzybów oddzielnie.
Oczyszczonym grzybom przyciąć nieco trzony, dokładnie wymyć i włożyć do sporej ilości wrzącej wody, lekko osolonej do smaku.
Gotować 10 - 12 minut, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Układać grzyby w dobrze wymytym garnku kamiennym lub w słoju, kapeluszami do góry, posypać solą. Ułożone w naczyniu grzyby przykryć dopasowanym do naczynia talerzykiem, obciążyć słoikiem napełnionym wodą.
Zagotować wodę z cukrem i wlać do grzybów. Całość nakryć lnianą ściereczką i postawić do ukwaszenia.
Dobrze ukwaszone grzyby rozłożyć można do małych słoików, zalać zalewą do grzybów i poddać pasteryzacji wtedy bez obawy przekwaszenia można je przechowywać przez całą zimę.
Grzyby kwaszone są bardzo smacznym dodatkiem do potraw, można z nich robić sałatki lub dodawać do innych sałatek. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6243 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|