Hiszpańska zapiekanka z kurczaka z ryżem Britta |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 4 udka z kurczaka
20 dag ryżu białego marki Britta
3 łyżki oleju z winogron lub oliwy
duża cebula
duży ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
papryka
1 ½ szklanki rosołu drobiowego z kostki
kilka nitek szafranu
nieduży liść laurowy
sól, pieprz
zielony groszek konserwowy do dekoracji
|
Opis przygotowania: Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju (oliwie) z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę, dodać do udek wraz z liściem laurowym. Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlać do przygotowanego kurczaka. Przykryć go ryżem (nie mieszać). Zapiekać ok. 30 min. pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 C. Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze podgrzewać. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 2366 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |