HOLLUNDERSAFT - Sok z kwiatów czarnego bzu - juz kwitnie!!!! |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 5 i pół litra wody (przegotowanej)
5 kg. cukru
1dkg. kwasku cytrnowego, można dodać sok z cytryn
około 40 - 50 spadochronów kwiatowych czarnego bzu
wszystko zalać letnią wodą wymieszać i zostawić na 24 godziny. Następnie przecedzić przez gęste sito lub płótno by był klarowny i rozlać do szklanych butelek, dobrze jest zakrętki zdezynfekować spirytusem. Przesmarować spirytusem podpalic na szybko zakrętkę i zakręcić. Nie pasteryzować!!!!! trzymać w chłodnym miejscu i ciemnym.
|
Opis przygotowania: Przepis dostałąm od taty i mamy. Tata nauczył sie robić ten sok w zakonie w Austrii. Polecam. Wyśmienity.
Jeżeli doda się więcej kwiatów sok będzie bardziej aromatyczny. |
|
Opis / Uwagi: Uwaga!!! nie myć kwiatów przed robieniem. Bo spłuczemy cały smak i aromat . Jedynie je przejrzeć czy nie ma muszek i innych owadów. KWiaty nie mogą być przekwitnięte. |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance |
Przepis czytano już 5617 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |