|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Homary w kremie z whisky |
|
Poziom: trudny Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: 2 ugotowane homary,
2 łyżki masła,
4 małe dymki,
posiekane wraz ze szczypiorem,
100 ml whisky,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
łyżka soku z cytryny,
pół opakowania słodkiej śmietanki,
pół opakowania kwaśnej śmietany,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej (z umytej i sparzonej cytryny).
|
Opis przygotowania: Homary przekroić wzdłuż na połowy, usunąć wnętrzności i wyjąć w całości mięso z ogonów. Mięso pokroić w kostkę o boku 1.5 cm. Mięso i skorupki opłukać i osuszyć. W rondelku roztopić masło, dodać dymkę i whisky i gotować, aż zostanie ok. 3 łyżek płynu. Śmietankę, śmietanę, sok cytrynowy i mąkę zmieszać razem i wlać do zawartości rondelka. Wymieszać i na małym ogniu doprowadzić do zawrzenia. Dodać pokrojone mięso homarów i zagrzać, nie zagotowując. Do wcześniej przygotowanych połówek skorupek nałożyć gotową potrawę i posypać natką oraz skórką cytrynową. Zaraz podawać. |
|
Region: Kuchnia australijska | |
Przepis czytano już 9861 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|