Indyk zapiekany z makaronem |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 750 ml ugotowanego makaronu (raczej drobnego np. małe muszelki)
- 15 dkg upieczonego indyka pokrojonego w kostkę
- 7 dkg startego żółtego sera
- łodyga selera naciowego, drobno posiekana
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- łyżeczka mielonej papryki lub przyprawy typu curry (niezbyt ostrej)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 6 - 7 łyżek bułki tartej
- łyżka masła
|
Opis przygotowania: Na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego wsypać 1/3 makaronu, na niego 1/3 indyka, a następnie 1/3 selera. Na to znów 1/3 makaronu i tak dalej, do wyczerpania składników. Jajka ubić z mlekiem, papryką, solą i pieprzem. Równomiernie polać zapiekankę, posypać bułką tartą i rozłożyć na powierzchni kawałki posiekanego masła. Zapiekać przez 40 min. w temp. 180°C. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 11686 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |