Jabłecznik |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: dużo Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 szklanki mąki
- 3 szklanki cukru
- 1 kostka masła + masło do wysmarowania blachy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- bułka tarta
- 1 litr musu jabłkowego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
|
Opis przygotowania: Zagnieść ciasto z mąki , 1 szklanki cukru, ½ kostki masła, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, jajek, śmietany, cukru waniliowego. Blachę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto na blachę . posypać grubo bułką tartą , by wsiąkał w nią sok z musu ( lub utartych jabłek ). Z 1 szklanki cukru i ½ kostki masła zrobić kruszonkę . Posypać mus . Piec w wygrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut .
Można podawać na ciepło z lodami |
|
Opis / Uwagi: Doskonałe ciasto. Proste i smaczne |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 6200 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |