|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Jajka marynowane w burakach z domowym majonezem |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki na jajka:
6-8 jajek ugotowanych na twardo
sok buraczany (tyle, aby w całości przykryć jajka)
1 średnia cukinia
wasabi (ilość według gustu)
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
roszponka
sól, pieprz
Składniki na majonez:
olej Rapso (400 ml)
2 żółtka
2 łyżki octu/soku z cytryny
2 łyżki musztardy, np. rosyjskiej, sarepskiej, francuskiej czy dijon
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu białego lub czarnego
|
Opis przygotowania: Wykonanie (jajka):
1. Ugotowane jajka umieszczamy w misce i wlewamy tyle soku buraczanego, aby wszystkie jajka były przykryte. Miskę przykrywamy i wkładamy na 45 dni do lodówki.
2. Po tym czasie jajka wyciągamy z zalewy. Każde jajko przekrawamy na pół. Układamy na talerzu.
3. Cukinię ścieramy na tarce do warzyw. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy. Po 5 minutach odciskamy sok.
4. Cukinię łączymy z 3-4 łyżkami majonezu (przepis poniżej). Dodajemy wasabi według gustu oraz starty czosnek.
5. Na każde jajko nakładamy porcję farszu.
6. Paprykę drobno kroimy.
7. Na jajkach umieszczamy listki roszponki, kosteczki papryki niewielkie ilości wasabi oraz domowy majonez.
Wykonanie (majonez):
1. Żółtka wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy ocet/sok z cytryny. Chwilkę miksujemy (ok. 1015 sekund) lub ubijamy trzepaczką.
2. Dodajemy przyprawy: musztardę, sól, cukier oraz pieprz. Miksujemy (ok. 5 sekund) lub ubijamy trzepaczką do połączenia składników.
3. Sporymi porcjami wlewamy olej cały czas miksując. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
4. Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 46 dni.
Smacznego! |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr | Przepis czytano już 2422 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|