Jajka po wiedeńsku |
|
Poziom: łatwy Czas: 5 min. Porcji: 1 Głosów: 10 Ocena: 4.49 Składniki: - 3 jajka
- 3 kawałki masła (wielkości orzeszka każdy)
- sól
- pieprz mielony
|
Opis przygotowania: Jajka zalać zimną osoloną 1 łyżeczką soli wodą . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 sekund. Tak aby całe białko było ścięte , a żółtko luźne . Jajka wyjąć ze skorupek i włożyć do szklanki ( miseczki , kubeczka ) . Na gorące wrzucić masło tak by zaczęło się rozpuszczać . Posolić i popieprzyć . Delikatnie wymieszać. Białko powinno być w małych kawałkach , żółtko rozlane , a masło rozpuszczone.
Najlepiej podawać takie jajka w szklanym naczyniu. Są wtedy dekoracyjne . Podane w kubku czy w czymś innym kolorowym tracą na wyglądzie. Smakują tak samo ale przecież mówi się , że je się najpierw oczami . O wiele przyjemniej przystąpić do posiłku gdy potrawa ładnie się prezentuje. |
|
Opis / Uwagi: Odmiana jajek na miękko. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 25327 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |