przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





JAK ZROBIĆ WIETNAMSKI CHILI SOS CZOSNKOWY


Poziom: b. łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: DOWOLNA
Głosów: 4
Ocena: 5.00
Składniki:
- Świeża czerwona ostra papryczka: 1 duża miska , ok. 0,5-0,7 kg
- 1 szczypta Pieprzu grubo zmielonego
- 1 główka Czosnku
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek octu lub białego wina
- słoik litrowy z zamknięciem

Opis przygotowania:
- Umyć paprykę i pozostawić do wyschnięcia.
- Obrany czosnek posiekać drobno. Ilość czosnku i pieprzu w zależy od Ciebie. Optymalna ilość jest w recepturze jeśli lubisz czosnek można zwiększyć proporcje.
- Papryczkę przekroić, usunąć resztki łodygi i część pestek, pokroić w mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Zmielić pulsacyjnie na średnio, nie na miazgę.
- Dodać pieprz, 1/2 łyżeczki soli, łyżkę cukru, nie każdy lubi słodkawy smak więc można zmniejszyć ilość cukru..
- Dodać około 5 łyżek octu (lub białe wino),
- Wymieszać dobrze.
Umieścić masę w słoiku, przykryć (zakręcić) szczelnie. Przechowywać pod ręką w chłodnym, suchym miejscu (lodówka), aby zjeść w ciągu najbliższych kilku miesięcy. Idealny dodatek do sosów, zup, past, poprawia smak np. leczo, zupy pomidorowej, należy używać z umiarem nie każdy toleruje ostre przyprawy.
Opis / Uwagi:
TA PASTA MA WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE, UZYWANIE REGULARNIE ZNACZNIE POPRAWIA SAMOPOCZUCIE, TRAWIENIE, ODPORNOŚĆ.
Region:  Kuchnia tajska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 5872 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin