|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
JAK ZROBIĆ WIETNAMSKI CHILI SOS CZOSNKOWY |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: DOWOLNA Głosów: 4 Ocena: 5.00 Składniki: - Świeża czerwona ostra papryczka: 1 duża miska , ok. 0,5-0,7 kg
- 1 szczypta Pieprzu grubo zmielonego
- 1 główka Czosnku
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek octu lub białego wina
- słoik litrowy z zamknięciem
|
Opis przygotowania: - Umyć paprykę i pozostawić do wyschnięcia.
- Obrany czosnek posiekać drobno. Ilość czosnku i pieprzu w zależy od Ciebie. Optymalna ilość jest w recepturze jeśli lubisz czosnek można zwiększyć proporcje.
- Papryczkę przekroić, usunąć resztki łodygi i część pestek, pokroić w mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Zmielić pulsacyjnie na średnio, nie na miazgę.
- Dodać pieprz, 1/2 łyżeczki soli, łyżkę cukru, nie każdy lubi słodkawy smak więc można zmniejszyć ilość cukru..
- Dodać około 5 łyżek octu (lub białe wino),
- Wymieszać dobrze.
Umieścić masę w słoiku, przykryć (zakręcić) szczelnie. Przechowywać pod ręką w chłodnym, suchym miejscu (lodówka), aby zjeść w ciągu najbliższych kilku miesięcy. Idealny dodatek do sosów, zup, past, poprawia smak np. leczo, zupy pomidorowej, należy używać z umiarem nie każdy toleruje ostre przyprawy. |
|
Opis / Uwagi: TA PASTA MA WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE, UZYWANIE REGULARNIE ZNACZNIE POPRAWIA SAMOPOCZUCIE, TRAWIENIE, ODPORNOŚĆ. |
| Region: Kuchnia tajska | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 5872 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|