|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kalafior zapiekany z sosem serowym |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniCzas:  40 min.Porcji:  4Głosów: 11Ocena: 4.09
- duży kalafior
 - sól
 - cukier
 - łyżeczka masła
 - filiżanka utartego, żółtego sera
 
 sos:
 - łyżka masła
 - łyżka mąki
 - filiżanka utartego, żółtego sera
 - 1/2 szklanki śmietany
 - łyżka tartej bułki do posypania dania
 - łyżka tartej bułki do posypania naczynia
 - łyżka utartych wiórków zmrożonego masła
 - tłuszcz od wysmarowania formy
 
 
 |  | Opis przygotowania: Wymoczony w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki) kalafior dzielimy na niewielkie części, przekładamy do naczynia z wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru i masła, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 8 mni. Kalafior nie powinien się rozgotować.
 Przygotowujemy sos: na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzamy zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotowujemy, dodajemy ser, śmietanę, przyprawy.
 W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozkładamy dokładnie odsączone porcje  kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem, tartą bułką, wiórkami masła, wstawiamy do nagrzanego od temp.200 stopni piekarnika na 15 min.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Zapiekane |  |  |  | Przepis czytano już 17710 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |