| Karkówka bez soli  bd | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniCzas: ponad 2 godz.
 Głosów: 3Ocena: 2.67
- 1 cała karkówka (1-2 kg)
 - 2 marchewki
 - 2 ziemniaki
 - 2 cebule
 - 2 jabłka
 - 5-6 liści kapusty
 - 1 łyżeczka pieprzu
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżka jagód jałowca
 - 1 szklanka białego wina
 - 4-5 plastrów słoniny
 - 2 łyżki oleju
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 sparzone liście kapusty - ten zestaw zapobiega przypaleniu się potrawy, a i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Na tak przygotowanej pierzynce położyć karczek. Marchewkę i cebulę pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, jabłka w ćwiartki. Warzywami obłożyć karkówkę. Następnie dodać jałowiec i pieprz, po czym wszystko oprószyć cynamonem. Na wierzch dać liście kapusty, przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Mniej więcej w połowie pieczenia wlać szklankę białego wytrawnego wina.
 
 Podawać na ciepło lub na zimno - z razowym chlebem.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  adam | 
	| Przepis czytano już 10645 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |