przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Karp nadziewany orzechami

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- średniej wielkości karp (ok. 1 kg)
- 5 - 6 cebul
- 0.75 szkl. oleju
- 0.5 szkl. zmielonych lub stłuczonych orzechów włoskich
- pęczek natki pietruszki
- 0.5 łyżeczki zmielonego pierzu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól

Zalewa:
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki

Opis przygotowania:
Karpia oczyścić z łusek oraz wnętrzności (wątróbkę oraz ikrę należy zachować), po czym go dokładnie umyć zimną wodą. Posolić go od strony wewnętrznej i z zewnątrz. Posmarować olejem i pozostawić na 30 min.
Drobno pokrojoną cebulę dusić w 0.5 szkl. oleju i odrobinie wody, aż zmięknie. Dodać orzechy, posiekaną natkę pietruszki, wyjętą z karpia wątróbkę oraz ikrę, pieprz, paprykę i sól do smaku. Tak przygotowane nadzienie dokładnie wymieszać i wypełnić nim karpia, następnie zaszyć otwór białą nicią.
Karpia ułożyć w posmarowanej olejem brytfance. Polać go 2 - 3 łyżkami oleju i piec w umiarkowanie nagrzanym piekarniku. Ewentualnie karpia można podawać z zalewą zrobioną z wymieszanego jogurtu, jajek i łyżeczki mąki. W takim przypadku, po opieczeniu karpia należy go polać zalewą i pozostawić w piekarniku przez kolejne 10 min.
Region:  Kuchnia bułgarska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 8729 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin