Kluseczki leniwe |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 60 dkg półtłustego twarogu (Użyliśmy ser w kostkach 3x200g)
- 3 jajka
- 2½ szklanki mąki (jak będzie za mało ,można jeszcze˝ szklanki dosypać)
- sól
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
- cukier do smaku
|
Opis przygotowania: Ser rozgnieść lub przecisnąć przez praskę,dodać mąkę,jajka i zagnieść ciasto.Jeżeli będzie się lepić do ręki dodać jeszcze troszkę mąki.Robić wałeczki jak na kopytka i kroić z ukosa kluseczki wg uznania (wielkość).
Do gotującej lekko osolonej wody wrzucać kluseczki,gotować około
5-7 min od wypłynięcia, na małym ogniu.Przetopić masełko na patelni i zrumienić na nim bułkę tartą,polać leniwe i lekko posypać cukrem.
Smacznego |
|
|
Przepis został dodany przez: anullkaa7 |
Przepis czytano już 8823 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |