przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kluseczki z kaszy manny


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- czubata szklanka kaszy manny
- kopiasta łyżka masła lub masła roślinnego
- 1l wody
- sól

Opis przygotowania:
Do 1l gotującej, osolonej wody wsypujemy, cały czas mieszając, kaszę mannę. Gdy stanie się gęsta, dodajemy masło, zmniejszamy ogień, mieszamy i jeszcze przez kilka minut trzymamy na niewielkim ogniu, aż będzie miękka. Wylewamy na duży. płaski półmisek i rozprowadzamy równomiernie w taki sposób, aby warstwa była cieka. Odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną kroimy w kostkę i podajemy jako dodatek do wszelkiego rodzaju czystych zup.
Można również pokroić w większą kostkę, opanierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podawać z konfiturami, domowym dżemem lub dobrym sokiem.
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Źródło:  KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz
Przepis czytano już 8477 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin