|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kluseczki z kaszy manny |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - czubata szklanka kaszy manny
- kopiasta łyżka masła lub masła roślinnego
- 1l wody
- sól
|
Opis przygotowania: Do 1l gotującej, osolonej wody wsypujemy, cały czas mieszając, kaszę mannę. Gdy stanie się gęsta, dodajemy masło, zmniejszamy ogień, mieszamy i jeszcze przez kilka minut trzymamy na niewielkim ogniu, aż będzie miękka. Wylewamy na duży. płaski półmisek i rozprowadzamy równomiernie w taki sposób, aby warstwa była cieka. Odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną kroimy w kostkę i podajemy jako dodatek do wszelkiego rodzaju czystych zup.
Można również pokroić w większą kostkę, opanierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podawać z konfiturami, domowym dżemem lub dobrym sokiem. |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | Źródło: KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz | |
Przepis czytano już 8477 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|