przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kluseczki z tartej bułki


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 łyżki masła lub masła roślinnego
- jajko
- żółtko
- płaska łyżeczka cukru
- sól
- tarta bułka
- sól i łyżka oliwy do wody

Opis przygotowania:
Masło ucieramy na puch (najlepiej w głębokiej miseczce), łączymy z jajkiem, żółtkiem i solą. Mieszamy, dodajemy cukier i tyle bułki tartej, by ciasto było gęste. Całość lekko wyrabiamy, by składniki dokładnie się połączyły, i natychmiast wrzucamy, nabierając małe porcje na metalową łyżkę, na wrzącą, z dodatkiem soli i oliwy wodę. Kluseczki są gotowe, gdy wypłyną na wierzch i "raz się przewrócą". Wyjmujemy łyżką cedzakową. Są znakomitym dodatkiem do czystych zup, a także mięs przygotowanych w sosie. Doskonale smakują z wołowym gulaszem i zasmażaną, białą kapustą.
Opis / Uwagi:
średnio-kaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 7690 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin