|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kluseczki z tartej bułki |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 łyżki masła lub masła roślinnego
- jajko
- żółtko
- płaska łyżeczka cukru
- sól
- tarta bułka
- sól i łyżka oliwy do wody
|
Opis przygotowania: Masło ucieramy na puch (najlepiej w głębokiej miseczce), łączymy z jajkiem, żółtkiem i solą. Mieszamy, dodajemy cukier i tyle bułki tartej, by ciasto było gęste. Całość lekko wyrabiamy, by składniki dokładnie się połączyły, i natychmiast wrzucamy, nabierając małe porcje na metalową łyżkę, na wrzącą, z dodatkiem soli i oliwy wodę. Kluseczki są gotowe, gdy wypłyną na wierzch i "raz się przewrócą". Wyjmujemy łyżką cedzakową. Są znakomitym dodatkiem do czystych zup, a także mięs przygotowanych w sosie. Doskonale smakują z wołowym gulaszem i zasmażaną, białą kapustą. |
|
Opis / Uwagi: średnio-kaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 7690 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|