Kluski z dziurką |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 1 Ocena: 2.00 Składniki: - 2 kg ziemniaków
- 3 jaka
- mąka ziemniaczana około 200 g lub dzielimy zmielone ziemniaki na cztery części i mąki tyle objętościowo ile jest ziemniaków z ćwiartki
- sól
- olej
|
Opis przygotowania: Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na 24 godziny. Następnie ziemniaki mielimy. Do masy dodajemy jajka, mąkę i mieszamy do uzyskania ciasta z którego możemy ulepić kluski z dziurką.
W garnku o dużej średnicy zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju Wrzucamy na gotującą się wodę kluski. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski odcedzamy tak by pozbyć się wody z dziurek. Podajemy gorące z sosem najlepiej pieczeniowym.
Kluski odgrzewamy wrzucając je znów na chwilę do gotującej się wody, lub przesmażając na patelni z odrobiną masła. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 6842 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |