|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Knedle ziemniaczane |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 20 dkg ziemniaków,
10 dkg kaszy manny,
kilka kromek bułki paryskiej,
2 szkl. mleka,
łyżka masła lub margaryny,
sól.
|
Opis przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach i odcisnąć z soku. W mleku ugotować kaszę mannę i jeszcze gorącą wymieszać z tartymi ziemniakami. Kromki bułki pokrajać w drobną kostkę i obsmażyć w tłuszczu. Masę ziemniaczaną wyrobić, dodając trochę soli. Rękoma maczanymi w zimnej wodzie formować niewielkie placuszki, na każdym położyć po kilka kostek przyrumienionej bułki, zlepiać i formować knedle. Gotować w osolonej wodzie przez 15 - 20 min. Wyjmować cedzakiem i podawać jako dodatek do pieczonych mięs lub z sosami albo topioną słoniną jako samodzielne danie. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 9120 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|