|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Koźlina w przyprawach |  |  |  | Składniki:Poziom: średniCzas: 20 min.
 Porcji: 6
 Głosów: 0Ocena: 0.00
- 1 łyżka soli
 - 0,25 szklanki oleju roślinnego
 - 3 ząbki czosnku posiekanego
 - 1 szt cebula pocięta w plasterki
 - 7 szklanek wody
 - 3 szt pomidora pociętego w kostkę
 - 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
 - 0,5 łyżeczki tymianku
 - 0,5 szklanki mleczka kokosowego
 - 1 łyżeczka czarnego pieprzu
 - 1 limonka
 - 1 kg mięsa koźlego pociętego w kostkę
 - 2 szt szalotki pociętej w plasterki
 - 1 łyżeczka chilli suszonego
 - 3 łyżki curry w proszku
 
 
 |  | Opis przygotowania: Zamiast koźliny można użyć również jagnięciny.
 Mięso umyj i natrzyj sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Umieść mięso w dużej misce i dodaj soli, pieprzu, chilli, tymianku, ziela angielskiego, curry, szalotki, cebuli i czosnku. Odstaw do lodówki do zamarynowania na co najmniej 2 godziny.
 Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu, aż będzie bardzo gorący. Podsmaż mięso, pozostawiając przyprawy w misce. Po około 6 minutach koźlina powinna być już złocisto-brązowa ze wszystkich stron. Dodaj przyprawy i cebulę i gotuj przez 2 minuty, regularnie mieszając. Dodaj pomidory i gotuj przez około 3 minuty, dopóki wszystko się nie wymiesza. Dodaj wody i mleczka kokosowego i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 2 godziny, dopóki mięso nie będzie miękkie. Dodaj soku z drugiej połówki limonki, zamieszaj i zdejmij z ognia.
 Podawaj na gorąco z ryżem.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  mlynek |  | Przepis czytano już 16231 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |