|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Koktajl z krabów w pikantnym sosie |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: 500 g krabów grenlandzkich,
1/2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki sosu chilli,
100 g czerwonej papryki,
200 g pieczarek,
200 g ananasa (z konserwy),
50 g białej części pora,
1/8 l kremówki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki soli,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka sherry.
|
Opis przygotowania: Mrożone kraby są już ugotowane. Należy je obrać, lecz nie płukać. Mięso wymieszać z sokiem z cytryny i sosem chilli. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę i drobno posiekać. Około 3/4 posiekanej papryki wraz z grzybami wymieszać z mięsem krabów, marynować. Osaczony ananas pokroić na kawałki i wraz z oczyszczonym i pokrojonym w kostkę porem dodać do koktajlu. Kremówkę wymieszać z papryką oraz solą i ubić. Dodać sherry wymieszane z majonezem i 1 łyżką zalewy z ananasa, całość dokładnie wymieszać. Koktajl z krabów wymieszać z sosem i doprawić do smaku, posypać resztą pokrojonej w kostkę papryki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepiej nadają się delikatne kraby grenlandzkie o łagodnym smaku. Najlepiej kupować kraby, które nie zostały pozbawione pancerzyków. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis czytano już 8867 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|