Kolorowe enchilladias / zapiekane tortille |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 3-4 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól
- pieprz
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 40 dag sera żółtego, który fajnie się rozpuszcza
- 1/2 szklanki śmietany 30-procentowej
Sos:
- 4 pomidory
- 1 cebula biała
- 3 czerwone cebule
- 6 ostrych papryczek, najlepiej jalapeno ale mogą być to polskie czuszki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki jarzynki
- tortille 10 sztuk - 1 opakowanie
|
Opis przygotowania: Piersi kury opruszam solą i pieprzem oraz czosnkiem, skrapiam olejem i piekę najlepiej na grillu 30 minut.
Przygotowuje sos:
Pomidory wkładam do wrzątku, potem zalewam zimną wodą i obieram ze skórki i kroję w kostkę, cebule białą oraz 2 / to ważne / kroję na ćwiartki. Czosnek obieram i razem z cebulą wrzucam na rozgrzany olej i podsmażam.
Pomidory, cebulę i czosnek miksuję, z papryczek usuwam gniazda nasienne, kroję i wrzucam do zmiksowanych pomidorów. Doprawiam oregano i jarzynką i znów miksuję.
Wykładam na patelnię, dodaję kostkę rosołową i dusze 10 minut.
Tortille smaruję sosem, układam na nich kawałki kurczaka, kładę po 1 łyżce fasoli i zwijam w rulon.
Naczynie żaroodporne smaruję margaryną, układam zwinięte tortille i polewam pozostałym sosem a na wierzchu kładę pokrojoną czerwoną cebulę nr 3 /pokrojona w plasterki/. Dodaję albo kostki sera albo starty ser całość zalewam śmietaną,
zapiekam w piecyku nagrzanym do temp. 250 stopni C.
Gdy potrawa się zarumieni zmniejszam temperaturę do180 stopni C. Piekę jeszcze 20 minut. |
|
Region: Kuchnia meksykańska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis został dodany przez: agnieszkakarlik |
Przepis czytano już 8985 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |