przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kolorowe enchilladias / zapiekane tortille

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 3-4
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól
- pieprz
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 40 dag sera żółtego, który fajnie się rozpuszcza
- 1/2 szklanki śmietany 30-procentowej

Sos:
- 4 pomidory
- 1 cebula biała
- 3 czerwone cebule
- 6 ostrych papryczek, najlepiej jalapeno ale mogą być to polskie czuszki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki jarzynki
- tortille 10 sztuk - 1 opakowanie

Opis przygotowania:
Piersi kury opruszam solą i pieprzem oraz czosnkiem, skrapiam olejem i piekę najlepiej na grillu 30 minut.
Przygotowuje sos:
Pomidory wkładam do wrzątku, potem zalewam zimną wodą i obieram ze skórki i kroję w kostkę, cebule białą oraz 2 / to ważne / kroję na ćwiartki. Czosnek obieram i razem z cebulą wrzucam na rozgrzany olej i podsmażam.
Pomidory, cebulę i czosnek miksuję, z papryczek usuwam gniazda nasienne, kroję i wrzucam do zmiksowanych pomidorów. Doprawiam oregano i jarzynką i znów miksuję.
Wykładam na patelnię, dodaję kostkę rosołową i dusze 10 minut.

Tortille smaruję sosem, układam na nich kawałki kurczaka, kładę po 1 łyżce fasoli i zwijam w rulon.
Naczynie żaroodporne smaruję margaryną, układam zwinięte tortille i polewam pozostałym sosem a na wierzchu kładę pokrojoną czerwoną cebulę nr 3 /pokrojona w plasterki/. Dodaję albo kostki sera albo starty ser całość zalewam śmietaną,
zapiekam w piecyku nagrzanym do temp. 250 stopni C.
Gdy potrawa się zarumieni zmniejszam temperaturę do180 stopni C. Piekę jeszcze 20 minut.
Region:  Kuchnia meksykańska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis został dodany przez:  agnieszkakarlik
Przepis czytano już 8985 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a agnieszkakarlik














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin