przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kolorowe szaszłyki

Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 2.75
Składniki:
- 18 - 20 malutkich pieczarek
- 25 dag wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- strąk czerwonej papryki
- 2 banany
- 1 łyżka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 3 plasterki cytryny
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz

Opis przygotowania:
W rondelku zagotować niepełną szklankę wody z dodatkiem cytryny, tymianku, ziela angielskiego i drobno posiekanego czosnku. wlać oliwę, wymieszać, zdjąć z ognia. pieczarki umyć, osączyć, przełożyć do salaterki i zalać gorącą marynatą. Przykryć i na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce. Boczek pokroić najpierw w cienkie plasterki, a potem w paski. Cebule pokroić w ósemki, a następnie oddzielić poszczególne warstwy. banany pokroić w dość grube plastry. Oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę pokroić w szerokie paski, a następnie kawałki (wcześniej można paprykę podpiec w piekarniku i obrać ze skórki). Na szpikulce lub bambusowe pałeczki szaszłykowe nadziewać na przemian: pieczarki, paski boczku, płatki cebuli, znów pieczarki, plasterki banana, paprykę i pieczarki.
każdą porcję oprószyć solą, pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową, usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym na dużej patelni sklarowanym maśle lub upiec na blasze (wówczas szaszłyki należy skropić kilka razy stopionym masłem i kilka razy podczas pieczenia szaszłyki obrócić).
Podawać jako gorącą przekąskę.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 8361 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin