|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kotlet de volaille |
|
Poziom: średni Głosów: 21 Ocena: 4.05 Składniki: 800 g piersi kurczaka (1 pierś na osobę),
1 jajo,
1 łyżeczka świeżych i posiekanych ziół - majeranek oraz oregano i tymianek,
0.25 łyżeczki mieszanki tychże ziół suszonych,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka soku z cytryny,
mąka do panierowania,
tarta bułka,
100 g masła,
olej,
sól,
biały pieprz.
|
Opis przygotowania: Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko zbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Z masła, ziół suszonych i posiekanych świeżych ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu i posiekanego czosnku zrobić masło ziołowe. Grudkę masła ziołowego ułożyć pośrodku płata piersi i zwinąć z rulonik. Obtoczyć w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zarumienienia. W wersji klasycznej nie dodaje się ani ziół ani czosnku, tylko masło z natką pietruszki. |
|
Region: Kuchnia francuska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 30700 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
prawdziwy de volaille Dodał/a ~mlecz57 dnia 2008-03-13 20:02:22
witam
chciałbym tutaj zwrócić waszą uwagę na to co wypisujecie na temat tego kotleta
jestem kucharzem z 36 letnim stażem i uczyli mnie bardzo starzy kucharze. do volaill
powinien być zrobiony z piersi kurczaka wraz z kostką skrzydłową i od strony kostki powinien być grubszy- zwężając się ku dołowi. masło powinno być mocno schłodzone. piszę dlatego że mnie skręca i moich już może nie na tej ziemi mistrzów jak słyszą o de volaillu z jakimś idiotycznym nadzieniem a na dodatek podawanym z sosem i kluskami śląskimi jak w jednej z bielskich kuchni. z pozdrowieniami dla o mało co kucharzy. ps. książki kucharskie w łapy a nie palenie papierosów na zapleczu
|
|
|
|