|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kotlet de volaille I |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.33 Składniki: - 4 piersi z kurczaka,
- ok. 7 dkg masła,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka w proszku
- bułka tarta
- 2 - 3 jajka,
- mąka,
- posiekana zielona pietruszka,
- olej do smażenia.
|
Opis przygotowania: Piersi z kurczaka rozłożyć na desce i rozklepać na cienko tłuczkiem do mięsa. Każdy płat posypać przyprawami i pietruszką, położyć na środku mały prostokącik masła i dokładnie zwinąć, formując zgrabny rulon.
Każdą porcję obtaczać najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, a w końcu ponownie w jajku i bułce tartej, starając się kształtować des volailles grubsze na środku i cieńsze na końcach. Podwójna panierka z bułki jest po to, by masło nie uciekło z mięsa podczas smażenia.
Najlepiej smażyć w głębokim oleju, np. na sitku we frytkownicy albo w garnku z nagrzanym olejem. Temperatura po włożeniu mięsa powinna być wysoka, około 180°C, potem znmiejszamy ją nieco, żeby bułka się nie przypaliła. Każdy de volaille powinien smażyć się około 5 - 6 min. na lekko brązowy kolor.
Najlepiej smakują z frytkami i surówkami. |
|
Region: Kuchnia francuska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 13628 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|