przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kotlety schabowe nadziewane z mikrofali

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 kotlety schabowe, (bez kości) o grubości 4 cm każdy
- 2 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup
- 3 - 4 łyżki wytrawnego białego wina
- lub sok z jabłek
- plasterki jabłka
- natka pietruszki

Nadzienie:
- 1 - 2 posiekane jabłka ze skórką, ale bez gniazd nasiennych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki pszennej bułki pokrojonej w drobną kosteczkę
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu lub zmielonych goździków
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka rosołu

Opis przygotowania:
Każdy kotlet naciąć, tak aby powstała kieszeń, lub przepołowić wzdłuż.
Składniki nadzienia wymieszać w okrągłym naczyniu żaroodpornym (średnica 23 cm), mikrofalować 1,5 minuty przy maksymalnej mocy (100%), zamieszać, przestudzić. Napełnić kieszenie kotletów.
Do naczynia żaroodpornego wlać wino lub sok i włożyć kotlety napełnione nadzieniem.
Mięso posmarować sosem sojowym lub przyprawą do zup, przykryć pergaminem. Mikrofalować przy średniowysokiej mocy (70%) 15 minut, obracając raz naczynie. (Mięso jest gotowe, jeżeli po nakłuciu widelcem wydzielony sok będzie przezroczysty i biały; w razie potrzeby mikrofalować jeszcze 30 - 45 sekund.
Wyjąć z kuchenki, pozostawić pod pergaminem 5 minut.
Przybrać plasterkami jabłka i natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 9956 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin