|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krem makowy (z kuchni staropolskiej) |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 6 Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: - szklanka śmietany kremowej
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- szklanka maku, przygotowanego jak na makowiec (sparzony, ugotowany, zmielony przez maszynkę, bez jakichkolwiek dodatków)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 szklanki posiekanych bakalii
- cała, utarta, gorzka lub deserowa czekolada
- miniaturowe, kruche ciasteczka
|
Opis przygotowania: Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na kogel-mogel. Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubijamy na puszystą pianę, dodając, pod koniec ubijania, rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku żelatynę, utarte żółtka i mak. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i rozkładamy do szklanych pucharków. Porcje kremu ustawiamy w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) nawet na kilka godzin. Przed podaniem każdą porcję posypujemy bardzo obficie bakaliami i utartą czekoladą i przybieramy miniaturowymi, kruchymi ciasteczkami. |
|
Opis / Uwagi: wysokokaloryczne, średnio-drogie
KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 10748 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|