Krem z zielonego groszku z kurczakiem |
|
Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: 5 Głosów: 15 Ocena: 4.73 Składniki: 1kg zielonego groszku (moze byc mrożony)
2 kostki rosołowe drobiowe
1 marchewka
3 ząbki czosnku
liść laurowy
2 ziela angielskie
sól i pieprz młotkowany
śmietana 22% / 30%
Mąka pszenna
Oliwa z oliwek
małe kawałki piersi kurczaka
|
Opis przygotowania: Groszek wsypujemy do garnka, niezależnie od tego czy jest świeży czy mrożony. Marchewkę obieramy i kroimy w krążki, czosnek obieramy i przecinamy wzdłuż, wrzucamy do garnka razem z marchewką, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy ok litrem zimnej wody. Przykrywamy i zaczynamy gotować na dużym ogniu, gdy zacznie wrzeć dodajemy pół łyżeczki pieprzu młotkowanego, 2 kostki rosołowe i szczyptę soli. Zmniejszamy ogień do połowy, nie odkrywamy pokrywki, gotujemy jeszcze 15 minut i próbujemy czy groszek nie zdominował smaku wszystkich pozostałych składników, jeśli tak, to dodajemy jeszcze jedną kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Kiedy marchewka będzie już miękka wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie i zdejmujemy z ognia, blenderujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę i mieszamy lub znów blenderujemy ruchem okrężnym. Stawiamy na małym ogniu i staramy się nasz krem zagotować, gdy zacznie bulgotać zdejmujemy go z palnika i dodajmy zawiesinę z mąki pszennej nieustannie mieszając, po otrzymaniu wymaganej konsystencji stawiamy na gazie i zagotowujemy już ostatni raz.
Skrawki kurczaka smażymy z pieprzem i solą na niewielkiej ilości oliwy i układamy na środku talerza jako dodatek i dekorację. Krem możemy podać też z groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi. |
|
Opis / Uwagi: Oczywiście jak zwykle w moich przepisach podaje opcje z kostkami rosołowymi, ale jeśli macie świeży wywar warzywny lub warzywno drobiowy to jak najbardziej użyjcie go zamiast kostek. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: majki |
Przepis czytano już 7516 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |