Kremowy sos czosnkowy |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 3 Ocena: 3.00 Składniki: - 10 ząbków czosnku
- 2 kromki chleba tostowego
- 3/4 szklanki mleka
- 2 gałązki zielonej pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
|
Opis przygotowania: 1) W garnuszku gotujemy wodę i wrzucamy do niej na 3 min. obrane ząbki czosnku. Z chleba tostowego wybieramy miękisz.
2) Mleko podgrzewamy na ogniu. Wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek, miękisz chleba i zieloną pietruszkę. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając ok. 15 min. Podczas gotowania dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
3) Gotujemy i rozcieramy zawartość sosu drewnianą łyżką, aż stanie się w miarę gładki. Sprawdzamy smak. |
|
Opis / Uwagi: Sos podajemy na ciepło do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych i duszonych. Może być użyty na zimno do pieczonego mięsa, podanego jako wędlina. |
|
|
Przepis czytano już 7223 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |