|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krewetki po chorwacku - Bomba!!! |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 20 min. Porcji: 2-4 Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: świeże krewetki-0,5 kg
- przecier pomidorowy - kartonik-500g
- bułka tarta
- olej
- masło
- czosnek
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki
|
Opis przygotowania: Krewetki płuczemy krótko pod bieżąca wodą, odrywamy główki, pozostawiamy w pancerzykach (niektórzy smakosze tak jak ja, nie odrywają, w nich cały smak bryzy morskiej nadając daniu charakter kuchni bałkańskiej). Na rozgrzany olej wrzuć zmiażdżony czosnek, jakieś 5 dużych ząbków, a po krótkiej chwili zapraszamy do garnka krewetki. Podsmażamy 5min, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Po 12 min wrzuć nieco bułki tartej - 2 duże łyżki, pieprz i sól do smaku, dużą łyżkę masła. Zamieszaj, spróbuj czy pychotka a na koniec pokrojoną natkę!
Teraz danie serwuj, w parze świetnie współgra świeża bagietka, natarta świeżym czosnkiem, pokropiona oliwą z oliwek. Osobiście uwielbiam z ryżem.
Danie pychotka dla lubiących owoce morza i amatorów kuchni bałkańskiej!
Polecam i smacznego!!! |
|
Opis / Uwagi: Krewetki podsmażaj krótko by nie były zbyt gumowate!
Do dania można dodać wina, czerwone, wytrawne, nie za dużo by nie zdominować smaku krewetek!
To proste danie, łatwe w przygotowaniu, nie da się go popsuć!!! |
| Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis został dodany przez: jaceksz | Przepis czytano już 8741 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|