|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kugel |
|
Poziom: średni Głosów: 13 Ocena: 3.69 Składniki: - 1.5 kg ziemniaków
- 30 dkg cebuli
- 2 dkg mąki pszennej
- 1 jajo
- 15 dkg boczku wędzonego
- 10 dkg smalcu
- 1 szklanka śmietany
- 10 dkg masła
- sól
- pieprz naturalny i ziołowy
- szczypta majeranku
|
Opis przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Cebule obrać pokroić w drobną kostkę i usmażyć na smalcu na złoty kolor. Cebulę wymieszać z masą ziemniaczaną, surowym jajem i przyprawami oraz mąką. Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na dnie szerokiego rondla i lekko podsmażyć, aby częściowo wytopił się z niego tłuszcz. Na boczek nałożyć masę ziemniaczaną, wierzch masy wyrównać i nałożyć na górę małe kawałki masła. Rondelek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na ok. 45 - 60 min. Kugiel będzie dobry, jeśli będzie na wierzchu zrumieniony. Podawać na gorąco, krojąc w duże kawałki i polewając kwaśną śmietaną. |
|
Region: Kuchnia żydowska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 20801 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 7) |
Kiszka Dodał/a ~Hrabianka dnia 2010-10-22 10:26:34
W kochni zydowskiej nie miesza sie mleka i miesa.
| heee Dodał/a ~kucharz1 dnia 2010-09-22 22:19:09
Zgadzam się z sekundant i anka maja racje mam wprawe w kuchni żydowskiej dwa lata w niej robiłem
| Kuchnia żydowska ;-))) Dodał/a ~sekundant dnia 2010-06-10 22:36:32
Koło Żyda to to nawet nie leżało. Boczek (ze świni) w kuchni żydowskiej????
Mięso z mlekiem (śmietaną) w jednej potrawie??? A koszerność?
Chcecie, to podam wam przepis na schabowe po żydowsku :-)))
| koszerny niekoszerny Dodał/a ~kaczynska` dnia 2008-05-14 11:33:47
bardzo dobry trzeba odpowiednio doprawic ... jak sie nie umie gotowac to nie wychodzi... mi wychodzi przepyszny wszyscy uwielbiają ;) dodaje jeszcze usmazoną kiełbaske do masy
| male zastrzezenie Dodał/a ~anka dnia 2008-05-07 14:46:05
W kuchni zydowskiej boczek nei wystepuje... bo jest niekoszerny. Wiec mala wpadka. :)) Nie mowiac, ze mieso i smietana nie ida w parze w kuchni zydowskiej... A zatem jeszcze wieksza wpadka... :)
Kugel bedzie zydowskim , ale bez boczku i zadnego innego miesa
| placek Dodał/a ~myszymory dnia 2007-12-22 21:12:09
Zrobiłam z ciekawości. W smaku to placek ziemniaczany smażony na patelni. Równie tłusty i ciężkostrawny. nie polecam...
| placek ziemniaczany Dodał/a ~myszymoy dnia 2007-12-22 21:10:49
Zrobiłam z ciekawości. W smaku to placek ziemniaczany smażony na patelni. Równie tłusty i ciężkostrawny. nie polecam...
|
|
|
|