|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kulki mięsne |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.33 Składniki: 250 g zmielonej wieprzowiny,
2 pszenne śniadaniowe bułki,
1 jajo,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 łyżkami wody,
1.5 łyżki sosu sojowego,
0.5 łyżeczki soli,
1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli dymki,
2 posiekane plasterki imbiru,
szczypta przyprawy "pięć smaków",
olej do głębokiego smażenia.
|
Opis przygotowania: Z bułek odkroić skórkę, następnie namoczyć je, starannie odcisnąć wodę. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, sos sojowy, sól, cebulę, imbir, "pięć smaków", mieszać w jedną stronę, aż powstanie jednolita lepka masa. Włożyć odciśniętą bułkę, dokładnie wymieszać. Olej wlać do płaskiego, szerokiego garnka, rozgrzać na średnim ogniu, sprawdzić temperaturę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w gorący olej, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć. Podawać jako przekąskę na gorąco lub ciepło z sosami (słodki sos chili, sambal oelek, keczup itp.). |
|
Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 14116 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
gumowe piłeczki Dodał/a ~imie dnia 2011-02-19 13:45:49
ta ziemniaczana mąka zrobi te kulki jak z gumy, dobre do pink ponga, tylko te sosy, sambal? przecież to przyprawa nie używa sie tego bezpośrednio, a może maggi? a może Chińczycy jedzą mniej paskudnie? wymyślacze polskiej chińszczyzny,
|
|
|
|