Kurczak marynowany w miodzie i imbirze |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 nieduży kurczak
marynata:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól
|
Opis przygotowania: Kurczaka po umyciu kroimy na ćwiartki i układamy w emaliowanym naczyniu.
Marynata: czosnek siekamy,i wszystkie składniki marynaty mieszamy.
Polewamy nią mięso kurczaka i odstawiamy na 8 godzin do lodówki..
Po tym czasie wyjmujemy porcje kurczaka, osuszamy je na papierowej serwetce i układamy na gorącym ruszcie (może być grill ogrodowy, lub kuchenny elektryczny). Marynatę zachowujemy.
Pieczemy 20 - 30 minut często przewracając kawałki kurczaka i smarując po każdym obróceniu marynatą.
Podawać możemy z gorącymi grzankami natartymi masłem czosnkowym (przepis na masło jest w moich przepisach). |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7357 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |