KURCZAK PO WIETNAMSKU (ORYGINALNY) |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: 4 Głosów: 30 Ocena: 3.89 Składniki: 2łyżeczki przyprawy pięć smaków
30ml sosu sojowego
sól, pieprz
3 łyżki cukru
½ łyżeczki papryki ostrej i ½ słodkiej
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 podwójny filet z kurczaka
|
Opis przygotowania: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, posypać przyprawami. Czosnek rozgnieść praską i dodać do kurczaka. Wymieszać i odstawić na chwilę. Na patelni lub w woku zrumienić na karmel cukier z trzema łyżkami wody, gdy zgęstnieje wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka (UWAGA może buchnąć, pryskać), smażyć przez 3-4 minuty na dużym ogniu mieszając żeby karmel znalazł się na całym kurczaku. Po usmażeniu przełożyć wszystko do garnka dolać sos sojowy i gotować pod przykryciem przez następne 5 minut. Cebulę wcześniej pokroić w piórka, osobno podsmażyć na złoty kolor i wyłożyć na talerz. Na cebulę wyłożyć usmażone kawałki mięsa. Gotowe. Danie podawać z ryżem i surówką z kapusty białej. PRZEPIS W DZIALE KUCHNIA CHIŃSKA. |
|
Opis / Uwagi: PROSTE I SZYBKIE DANIE SERWOWANE NIEMAL WE WSZYSTKICH RESTAURACJACH CHIŃSKO WIETNAMSKICH
BARDZO POPULARNE I SMACZNE |
|
Region: Kuchnia chińska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 16920 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |