|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
KURCZAK SMAŻONY ANG CHOU |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 6 Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: 6 kurzych ćwiartek, podzielonych na połowę tzn. pałki i uda, 12 elementów.
Porada: Używajmy również filetów z udźca czyli nogi kurczaka bez kości
Jeśli używamy całych udek wskazane jest wrzucić je na kilka minut na wrzątek. Pozamyka to pory mięsa kurczak będzie bardziej soczysty i zaparzy mięso do samej kości. Metoda do wyboru, ja w każdym przypadku profilaktycznie używałem wrzątku.
Marynata Ang Chow:
5 łyżek pozostałości z wina lub mąki ryżowej
2 łyżki jasny sos sojowy
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ łyżeczki soli , szczypta chili
½ szklanki czerwonego wina (opcjonalnie wino białe + czerwony barwnik spożywczy)
Mąka do panierowania kawałków kurczaka
Olej do głębokiego smażenia (olej słonecznikowy lub olej z otrąb ryżowych)
|
Opis przygotowania: Oczyścić kawałki kurczaka umyć i osuszyć
Podgotować przez 5-7 minut we wrzątku
Marynować kawałki kurczaka na co najmniej 3-4 godziny przed smażeniem, najlepiej całą noc w lodówce
Gdy wszystko jest gotowe do smażenia, wyjmujemy każdy kawałek kurczaka z marynaty i obtaczamy w mące
Rozgrzewamy olej do smażenia (ok. 2-3 palce głęboko) w garnku lub woku na dużym ogniu, aż olej zacznie bulgotać
Głębokie smażenie powinno trwać przez około 5 minut
Wyjmujemy kawałki kurczaka z woka, i układamy na ręcznikach papierowych na chwilę, aby odsączyć nadmiar oleju
Porady bonusowe!
Nasza wieloletnia znajoma Pani Moi również zna ten przepis, używa go aby smażyć nie tylko kurczaka ale i plastry boczku, nazywając je Diabolical. Receptura i metoda jest taka sama, choć czas smażenia boczku musi być krótszy w zależności od tego, jaka jest grubość boczku w plastrach. Wybornie też smakują ryby w tej marynacie, lecz finalnym panierowaniem mięsa jest bardzo gęste ciasto naleśnikowe. |
|
Opis / Uwagi: Gotując Ang Chow (Foo Chow to chińskie ryżowe wino czerwone) ,więc nazwa wydaje się trafna, tym bardziej że wykorzystuje się tradycyjnie tzw. fusy z wina ryżowego. Z braku tych pozostałości miesza się mąkę ryżową i czerwone wino, robiąc rzadką papkę marynatę |
| Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 4758 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|