|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kurczak Trzy Kubki |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: " 1/2 szklanki wina ryżowego
" 3 łyżki sosu sojowego ( ja używam ciemny )
" 3 łyżki oleju sezamowego
" 2 łyżki cukru
" 700 g / 1,5 funta ud kurczaka bez kości, masa po usunięciu skóry i tłuszczu, pokrojone w kawałki ok 2 cm
" 3 łyżeczki oleju roślinnego,
" 5-6 cm korzenia imbiru, obrane i pokrojone w talarki
" 10 ząbków czosnku, obrane ale całe ( wg uznania ja lubię czosnek)
" (opcjonalnie dla koloru i pikanterii)1- 2 czerwone chili bez pestek posiekane
" liście bazylii, całe ( dużo, ja dodaję garstkę)
|
Opis przygotowania: W małej misce wymieszać razem, wino (tylko pół szklanki), sos sojowy, olej sezamowy, cukier i odstawić. W głębokiej patelni, (lub woku), na rozgrzanym oleju, opiec kawałki kurczaka i smażyć aż będą lekko rumiane ze wszystkich stron. Wyjąć kurczaka i odstawić. Bardzo poprawia smak wcześniejsze marynowanie mięsa ja to robię w kilku łyżkach tych samych przypraw i odkładam do lodówki na noc.
Włączyć wentylator nad kuchenką tzw. wyciąg powietrza. Bardzo ważne bo to będzie bardzo aromatyczne i cały dom będzie pachniał przyprawami!
W tym samym woku, na 1 łyżeczce oleju jeśli został olej z kurczaka, użyć go zamiast nowego. Dodać imbir, czosnek i smażyć aż będą pachnące (1 minuta). Dodać kawałki kurczaka i wlać sos . Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 20-30 minut. Jeżeli płyn odparuje można dodać trochę wody, nie więcej niż 1/5 filiżanki aby zapewnić kurczakowi gotowanie). Mieszać cały czas, wtedy cały płyn jest wchłaniany i karmelizowany. Dodać jalapeno i bazylię, wymieszać i krótko przesmażyć. Podawać z ryżem. Smacznego. |
|
Opis / Uwagi: Sanbeiji (San bei JI), dosłownie " kurczak trzy-kubki " to popularne danie z kurczaka w kuchni chińskiej. Potrawa pochodzi z prowincji Jiangxi na południu Chin. Jednak stało się szczególnie popularne w Tajwanie, tak bardzo, że jest powiedziane, -restauracje, które nie mogą gotować Sanbeiji nie są prawdziwymi tajwańskimi restauracjami. |
| Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 4843 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|