Kurczak w chili |
|
Poziom: średni Czas: 10 min. Porcji: 1-2 Głosów: 2 Ocena: 2.50 Składniki: - 1 pierś kurczaka (ok. 250 g)
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 białko ubite z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju jadalnego
- sól
Sos:
- 1.5 cm korzenia imbiru - posiekany
- 2 posiekane dymki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1.5 łyżeczki octu winnego
- 1.5 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki rosołu lub wody
- 1 łyżeczka przyprawy chili lub sambal oelek
- 0.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
|
Opis przygotowania: Kurczaka pokroić w 1.5 cm kostkę. Mięso wymieszać z winem, odstawić na 5 min., dodać białko z mąką, dokładnie wymieszać. Wymieszać składniki sosu, odstawić. Mocno rozgrzać olej, włożyć kurczaka, smażyć mieszając na dużym ogniu przez 1.5 min. Wlać sos i dusić przez 2 min., od czasu do czasu mieszając. Potrawa gotowa. |
|
Region: Kuchnia chińska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis czytano już 9781 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |