przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kurczak z szałwią

Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- duży kurczak (ok. 1,8 kg)
- 15 listków szałwii
- przyprawa do kurczaka Prymat
- 4-5 ząbków czosnku
- łyżka oliwy do nasmarowania kurczaka
- 4 cebule
- 2 liście laurowe
- 1/2 l rosołu lub bulionu drobiowego

Opis przygotowania:
Kurczaka umyć. Skórę delikatnie oddzielić od mięsa, wsunąć pod spód po 2-3 listki szałwii z każdej strony. Kurczaka natrzeć dokładnie Przyprawą do kurczaka Prymat. Włożyć do lodówki na godzinę. Czosnek obrać, posiekać i włożyć z pozostałą szałwią do środka kurczaka. Tuszkę posmarować oliwą, ułożyć w brytfannie do pieczenia. Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki cebule oraz liście laurowe, podlać bulionem.

Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 200ÚC, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia.

Podawać z gotowanymi warzywami i ryżem.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 5446 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a mlynek














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin