|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kuropatwy po hiszpańsku |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 2 młode,
sprawione kuropatwy,
pieprz,
2 łyżki stopionego masła,
2 plasterki świeżej słoniny (10x20 cm).
Do sosu:
4 duże,
obrane ząbki czosnku,
cienko skrojona,
pokrojona na kawałki skórka z 2 pomarańczy,
18 l mocnego bulionu z drobiu lub bulionu z proszku,
4 łyżki przecieru pomidorowego,
sok z 2 pomarańczy,
pieprz i sól.
|
Opis przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220°C. Kuropatwy wewnątrz i na zewnątrz natrzeć pieprzem i posmarować masłem. Na piersiach położyć po plasterku słoniny, schować pod nie skrzydełka i udka, mocno obwiązać nicią. Resztę stopionego masła wlać do brytfanny, kuropatwy ułożyć piersią do góry i często polewając, piec 30 min.
W tym czasie ugotować w małej ilości wody czosnek i skórkę pomarańczową, odcedzić i przetrzeć przez gęste sito. Z kuropatw zdjąć słoninkę, którą później, drobno pokrojoną, można podać razem z ptakami. Dopiec kuropatwy przez następne 15 min., od czasu do czasu polewając tłuszczem, i trzymać w cieple. Odtłuścić sos, dolać bulion z drobiu, wygotować nieco i połączyć z przecierem pomidorowym oraz puree z czosnku i skórek pomarańczowych. Wlać sok pomarańczowy, przyprawić pieprzem i solą. Kuropatwy polać sosem. |
|
Region: Kuchnia hiszpańska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 7972 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|