|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kuropatwy po hiszpańsku I |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 2 kuropatwy,
15 dkg cebuli,
4 łyżki oliwy,
2 - 3 łyżeczki octu winnego,
2 ząbki czosnku,
2 listki laurowe,
sól,
pieprz,
estragon.
|
Opis przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody. Następnie natrzeć je pieprzem, posolić i pozostawić na 2 h w chłodnym miejscu. Na dno żaroodpornego naczynia wlać ocet i oliwę, włożyć obraną i pokrajaną w grubą kostkę cebulę, roztarty z solą czosnek, rozdrobnione liście laurowe, posypać niewielką ilością estragonu, dodać 2 łyżki przegotowanej wody. Na cebulę z przyprawami położyć kuropatwy, naczynie przykryć i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a cebula nabierze złocistego koloru. Upieczone kuropatwy wyjąć, podzielić na połowę (wzdłuż kręgosłupa).
Podawać z dodatkiem uduszonej cebuli (tej, z którą dusiły się kuropatwy), ziemniaków (mogą być frytki) i borówkami smażonymi, zieloną sałatą. |
|
Region: Kuchnia hiszpańska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 7095 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|