|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Lasagne wegetariańska |
|
Poziom: średni Głosów: 5 Ocena: 4.20 Składniki: Makaron do lasagne,
10 plastrów,
serek wytrawny Bieluch lub Turek ok. 0,5 kg,
4 jajka na twardo,
żółty ser 30 dkg.
Składniki do pasty pomidorowej:
Dwie duże cebule,
1 koncentrat pomidorowy,
sól,
pieprz,
majeranek,
czosnek,
oregano,
bazylia,
papryka słodka,
papryka ostra,
vegeta,
zioła prowansalskie,
oliwa z oliwek.
|
Opis przygotowania: Pasta pomidorowa: kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, dolewamy po trochu wody, aby cebula się nie przysmażyła, tylko przeszkliła.
W trakcie duszenia wlewamy koncentrat pomidorowy do miski i dodajemy 4 - 5 ząbków startego czosnku, szczyptę majeranku, oregano, bazylię, paprykę łagodną i ostrą, vegetę i pieprz. Gdy cebula będzie miękka, dodajemy do niej koncentrat z przyprawami i podsmażamy, aż zgęstnieje. Następnie rozgniatamy jajka, ścieramy żółty ser na drobnych oczkach tarki. Do białego serka dodajemy drobno starty czosnek, troszkę soli oraz troszkę ziół prowansalskich, serek wykorzystamy do samej lazanii, jak i później jako dodatek do gotowej potrawy. Makaron, przed układaniem warstw, namaczamy w ciepłej wodzie - zrobi się elastyczny i nie będzie twardy po pieczeniu.
Przygotowanie warstw: najlepiej położyć makaron na dłoni i smarować go serkiem z czosnkiem, następnie posypujemy serek jajkiem, jajko smarujemy pastą pomidorową, a na koniec posypujemy wszystko żółtym serem. W ten sposób tworzymy wszystkie warstwy, oprócz górnej, ostatnią warstwę smarujemy białym serkiem, posypujemy żółtym serem i oregano. W ten sposób robimy dwie lazanie, każda po 5 warstw, i wkładamy je do żaroodpornego naczynia, którego spód polewamy oliwą i przykrywamy naczynie pokrywą. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy ok. 20ý30 min., do momentu rozpuszczenia się żółtego sera. Gdy potrawa jest gotowa, wyjmujemy ją na talerze, obok kładziemy serek z czosnkiem i mamy wspaniale pachnący obiad. |
|
Opis / Uwagi: Żeby wszystko dobrze się w żołądku ułożyło, dobrze jest podać lampkę dobrego czerwonego wina. Jest to bardzo smaczna potrawa. |
| Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 18587 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
zalewamy makaron Dodał/a ~Adam dnia 2013-05-11 17:41:55
Namaczanie makaronu jest bez sensu. Żałuję że to zrobiłem, bo teraz muszę iść po nowy do sklepu. Wszystko się posklejało, a po jednym listku maczać to chyba dzień na to za krótki
| Queston Dodał/a ~ennbe dnia 2012-04-28 13:06:14
Jaki to jest serek wytrawny???Chodzi o ser twarogowy czy pleśniowy???
|
|
|
|