|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Lasagne z mięsem i papryką |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 4.25 Składniki: 15 płatów lasagne,
500 ml bulionu warzywnego,
2 łyżki oleju,
30 dkg papryki marynowanej w oleju,
2 szalotki,
2 ząbki czosnku,
75 dkg mieszanego mięsa mielonego,
3 łyżki bułki tartej,
3 łyżki posiekanej bazylii,
2 jaja,
10 dkg startego parmezanu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól,
pieprz.
|
Opis przygotowania: Płaty lasagne gotować w bulionie ok. 2 min. Osączyć i posmarować 1 łyżką oleju. Paprykę odcedzić. Szalotki i czosnek obrać, pokroić w kostkę i poddusić na 1 łyżce oleju. Mięso wyrobić z cebulą, bułką tartą, bazylią, jajami i serem, doprawić. Natłuszczoną keksówkę (1.5 l) wyłożyć w poprzek płatami lasagne tak, aby wystawały za brzegi formy. Ułożyć warstwami po 1/3 papryki, mięsa i lasagne. Czynność wykonać jeszcze dwa razy, kończąc warstwą mięsa, przykryć wystającym makaronem. Lasagne piec około 45 min. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 11713 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|