przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Lasagne z porami

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
30 dag suchych płatków lasagne
50 dag tłustego białego sera lub sera ricotta
2 jajka
8 dag tartego parmezanu
60 dag pokrojonych porów
łyżeczka tymianku
5 dag masła
250 ml śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Opis przygotowania:
Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać z jajkami i 5 łyżkami tartego parmezanu. Dodać sól, pieprz, gałkę. Zagotować dużą ilość wody, dodać łyżkę oleju i rzucać pomału płatki makaronu. Gotować ok. 6 min. Gotować je porcjami. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Pory dusić z tymiankiem w 2 dag masła przez 10 min, dodać śmietankę, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do masy serowej.
W żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem ułożyć na zmianę warstwy lasagne i nadzienia. Posypać każdą warstwę parmezanem. Ostatnią porcję nadzienia posypać jeszcze wiórkami. Włożyć do piekarnika na ok. 35 min.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 10829 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin