|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Likier kawowy I |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 10 dkg drobno zmielonej i świeżo palonej kawy
- 0.75 l spirytusu 96°
- 0.25 laski wanilii
- 75 dkg cukru
- 0.5 l wody
- 2 łyżki mleka
|
Opis przygotowania: Zmielona kawę i drobno posiekana wanilie zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkować i macerować przez tydzień, codziennie wstrząsając zawartością naczynia. Po tygodniu zlać płyn znad osadu do innego naczynia przez lejek z bibułą filtracyjna. Pozostały osad zlać niewielką ilością wody z ogólnie podanej w proporcji, wstrząsnąć i pozostawić w spokoju, a gdy osad opadnie, zlać znad niego płyn przez lejek z bibułą filtracyjna do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym. Powtórzyć wymywanie osadu wodą. Pozostałą cześc wody zagotować i rozpuścić w niej cukier. Przestudzić i wymieszać z ekstraktem i dodać 2 łyżki wrzącego mleka, wstrząsnąć, zakorkować i pozostawić do sklarowania. Klarowny płyn znad wytraconego przez mleko osadu zlać przez lejek z bibułą filtracyjna do butelek, w których likier ma być przechowywany. Likier zyskuje na smaku przez dłuższe stanie. |
|
|
Przepis czytano już 5418 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|