|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Małże z pieczarkami i pomidorami |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: 4 łyżki oliwy,
4 łyżki masła,
75 dkg małży,
mąka pszenna do obtaczania,
mała cebula,
drobno posiekana,
10 - 15 dkg pieczarek pokrojonych w plasterki,
2 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
100 ml białego półwytrawnego wina,
2 spore pomidory,
obrane,
pozbawione nasion i posiekane,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
|
Opis przygotowania: Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i obtaczać w niej mięso małży. Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z łyżką masła. Usmażyć małże, przełożyć do miski i odstawić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z trzema łyżkami masła. Wsypać cebulę, smażyć przez minutę, a następnie dodać pieczarki, bazylię, trochę soli i pieprz. Dusić wszystko razem przez 3 min. Do pieczarek dodać wino i gotować na silnym ogniu, aż połowa płynu wyparuje. Wówczas dodać pomidory oraz zlać płyn, który zgromadził się w misce z małżami. Dusić mieszając, aż sos zgęstnieje. Do sosu włożyć małże i czosnek, silnie zagrzać, lecz nie zagotowywać. Posypać natką pietruszki i zaraz podawać. |
|
Opis / Uwagi: W przepisie oryginalnym podstawą potrawy są coquilles Saint Jacques. Bywają w wyspecjalizowanych sklepach, lecz są dosyć kosztowne. |
| Region: Kuchnia australijska | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis czytano już 10957 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|