przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Małże z pieczarkami i pomidorami

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
4 łyżki oliwy,
4 łyżki masła,
75 dkg małży,
mąka pszenna do obtaczania,
mała cebula,
drobno posiekana,
10 - 15 dkg pieczarek pokrojonych w plasterki,
2 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
100 ml białego półwytrawnego wina,
2 spore pomidory,
obrane,
pozbawione nasion i posiekane,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i obtaczać w niej mięso małży. Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z łyżką masła. Usmażyć małże, przełożyć do miski i odstawić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z trzema łyżkami masła. Wsypać cebulę, smażyć przez minutę, a następnie dodać pieczarki, bazylię, trochę soli i pieprz. Dusić wszystko razem przez 3 min. Do pieczarek dodać wino i gotować na silnym ogniu, aż połowa płynu wyparuje. Wówczas dodać pomidory oraz zlać płyn, który zgromadził się w misce z małżami. Dusić mieszając, aż sos zgęstnieje. Do sosu włożyć małże i czosnek, silnie zagrzać, lecz nie zagotowywać. Posypać natką pietruszki i zaraz podawać.
Opis / Uwagi:
W przepisie oryginalnym podstawą potrawy są coquilles Saint Jacques. Bywają w wyspecjalizowanych sklepach, lecz są dosyć kosztowne.
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 10957 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin