|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Makówki (z tradycji śląskiej) |
|
Poziom: średni Głosów: 12 Ocena: 3.91 Składniki: - ok. pół kg zmielonego maku
- pół litra pełnego mleka
- 1chałka (plecionka jak ją zwą lub kilka bułeczek maślanych)
- pół kostki masła
- słoiczek miodu (200-250 g)
- bakalie ( rodzynki, daktyle, figi, orzechy włoskie, migdały, owoce kandyzowane, skórka z pomarańczy, kokos do dekoracji)
- olejek migdałowy
|
Opis przygotowania: Suchy mak mielimy. W szerokim teflonowym rondlu rozpuszczamy masło i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy niemal do zagotowania, wsypujemy zmielony mak, mieszamy cały czas drewnianą łyżką aż trochę ostygnie. Do tak przestudzonej masy dodajemy miód i bakalie (rodzynki namoczone ale dobrze odciśnięte), orzechy i migdały (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone) pokrojoną skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy, figi i daktyle. Dodajemy kilka kropel olejku. Masa musi być słodka i mniamniuśna w smaku. I tym sposobem mamy pół roboty za sobą :)
Chałkę lub bułeczki kroimy na cienkie kromeczki.
Do szklanej przezroczystej salaterki na dół dajemy warstwę gorącego maku (tak na pół palca). Przykrywamy kromkami chałki, potem znów warstwa maku i znów chałka i tak do wyczerpania maku pamiętając, że ostatnią warstwą jest mak.
Wierzch makówki dekorujemy ( moja mama robiła z tego niemal dzieło sztuki :)) |
|
Opis / Uwagi: Makówkę przygotowujemy w wigilię rano, by do wieczerzy wszystko się odpowiednio nasączyło w salaterce. Na stół wnosimy w ostatniej chwili, po zdjęciu ze stołu koniecznie do lodówki, by nie skwaśniała. Przechowywana w lodówce wytrzyma kilka dni ale w praktyce zjedzona zostaje wcześniej :D |
| |
Przepis został dodany przez: milovia | Przepis czytano już 12472 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|