przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Mak z łamańcami

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 2.00
Składniki:
Ciasto kruche:
- 30 dkg mąki
- 12 dkg masła
- 1 żółtko
- 7 dkg cukru pudru
- wanilia
- tłuszcz do wysmarowania blachy

Masa makowa:
- 1 szkl. maku
- 1 szkl. przegotowanego mleka
- 0.5 szkl. miodu
- 4 łyżki masła
- 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej
- 5 dkg rodzynków
- 5 dkg orzechów włoskich
- 5 dkg migdałów

Opis przygotowania:
Posiekać masło z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wanilię, zagnieść ciasto, oziębić. Następnie rozwałkować i pokroić na dość długie paski, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, upiec na złoty kolor.
Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. 25 min., ostudzić, osączyć, 2 - 3 razy zemleć w maszynce. Dodać płynny miód, masło, bakalie. Wszystko razem wymieszać i krotko przesmażyć. Przełożyć do salaterki, mocno schłodzić. Przed podaniem udekorować wbitymi w masę makową łamańcami.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 6930 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin