Makaron zapiekany z twarogiem |
|
Poziom: łatwy Głosów: 6 Ocena: 4.00 Składniki: - 250 g makaronu wstążki
- 4 jajka
- 135 g cukru pudru (w przepisie oryginalnym było 155 g)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- skórka starta z całej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 g półtłustego twarogu
- 250 g tłustej śmietany 18%
- 125 ml (pół szkl.i) mleka
- 50 g rodzynek
- czubata łyżeczka cynamonu
- łyżka oleju
|
Opis przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać na sicie zimną wodą, żeby się nie posklejał. Piekarnik nagrzać do 180°C. Średniej wielkości formę do pieczenia albo spore naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ubić całe jajka z cukrem aż zrobią się puszyste (ok. 5 min.), dodać esencję waniliową, skórkę i sok z cytryny, a następnie pokruszony ser, śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli nie uda się Wam tego dokonać za pomocą miksera i zostaną grudki twarogu, przelejcie masę do specjalnego naczynia do miksowania koktajli nakładanego na mikser, powinno pomóc.
Teraz wystarczy wymieszać wszystko z makaronem i rodzynkami i przelać do natłuszczonej formy. Wierzch zapiekanki posypujemy równomiernie cynamonem i wstawiamy ją do gorącego piekarnika bez przykrycia.
Czas pieczenia wynosi 50 - 60 min., aż zapiekanka stwardnieje z wierzchu i przyrumieni się.
Jest doskonała na gorąco albo podawana w temperaturze pokojowej. |
|
Opis / Uwagi: Ten makaron jest fantastyczny, pięknie pachnie podczas pieczenia i może być podawany zarówno na słodki obiad, jak i na deser. Nie zapomnijcie o żadnym ze składników, szczególnie cytryna nadaje zapiekance ciekawy smak w połaczeniu z kwaskowatymi rodzynkami. |
|
Region: Kuchnia żydowska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 13850 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |