przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Makaron zapiekany z twarogiem

Poziom: łatwy
Głosów: 6
Ocena: 4.00
Składniki:
- 250 g makaronu wstążki
- 4 jajka
- 135 g cukru pudru (w przepisie oryginalnym było 155 g)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- skórka starta z całej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 g półtłustego twarogu
- 250 g tłustej śmietany 18%
- 125 ml (pół szkl.i) mleka
- 50 g rodzynek
- czubata łyżeczka cynamonu
- łyżka oleju

Opis przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać na sicie zimną wodą, żeby się nie posklejał. Piekarnik nagrzać do 180°C. Średniej wielkości formę do pieczenia albo spore naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ubić całe jajka z cukrem aż zrobią się puszyste (ok. 5 min.), dodać esencję waniliową, skórkę i sok z cytryny, a następnie pokruszony ser, śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli nie uda się Wam tego dokonać za pomocą miksera i zostaną grudki twarogu, przelejcie masę do specjalnego naczynia do miksowania koktajli nakładanego na mikser, powinno pomóc.
Teraz wystarczy wymieszać wszystko z makaronem i rodzynkami i przelać do natłuszczonej formy. Wierzch zapiekanki posypujemy równomiernie cynamonem i wstawiamy ją do gorącego piekarnika bez przykrycia.
Czas pieczenia wynosi 50 - 60 min., aż zapiekanka stwardnieje z wierzchu i przyrumieni się.
Jest doskonała na gorąco albo podawana w temperaturze pokojowej.
Opis / Uwagi:
Ten makaron jest fantastyczny, pięknie pachnie podczas pieczenia i może być podawany zarówno na słodki obiad, jak i na deser. Nie zapomnijcie o żadnym ze składników, szczególnie cytryna nadaje zapiekance ciekawy smak w połaczeniu z kwaskowatymi rodzynkami.
Region:  Kuchnia żydowska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 13850 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin